Kostas Sid Weblog
"Remembering you are going to die is the best way to avoid the fear that you have something to lose". Steve Jobs
27 March 2006
Windows Vista και Mac OS X
Δεν προτίθεμαι να γράψω ένα review των windows vista, δεν με ενδιαφέρει άλλωστε αλλά πιστεύω ούτε και τους υπόλοιπους χρήστες mac. Απλά αποτυπώνοντας τα συμπεράσματά μου, θα τονίσω για μία ακόμη φορά την ανωτερότητα του Mac OS! Τι πρέπει να περιμένει λοιπόν κανείς από την επερχόμενη έκδοση των windows; Τίποτε παραπάνω από καλογυαλισμένα και φρεσκοφινιρισμένα Windows XP! Σίγουρα η εμφάνιση του OS έχει αλλάξει πολύ σε σχέση με τα XP αλλά δυστηχώς ο πυρήνας και η φιλοσοφία, παραμένουν τα ίδια. Οι όποιες προσθήκες στην λειτουργικότητα (πχ. η λειτουργία seach, το sidebar και διάφορες αλλαγές στις εφαρμογές) αλλά και οι αλλαγές στην εμφάνιση, αποτελούν φθηνή απομίμιση του Mac OS X. Δεν μπορούν να πλησιάσουν όμως σε καμμία περίπτωση αυτά που ήδη προσφέρει το Mac OS X εδώ και πολύ καιρό, είτε λειτουργικά, είτε οπτικά.

Η εμφάνιση των Vista μπορεί να βελτιώθηκε σε σχέση με τα XP προσθέτοντας πιο καλοσχεδιασμένα εικονίδια και διαφανή παράθυρα αλλά η συνολική εικόνα παραμένει αδιάφορη στον χρήστη ενός mac. Για παράδειγμα θα αναφέρω τις σκιές κάτω από τα παράθυρα(το πιο απλό εφέ), όπου δεν μπορούν να πλησιάσουν σε ποιότητα αυτές του Mac OS X. Χρησιμοποιούνται πολλά χρώματα σε ολόκληρο το λειτουργικό, ακόμη και στα κουμπιά της κάθε εφαρμογής, τα περισσότερα μεν με ένα aqua feel, αλλά μακράν πιο άσχημο από αυτό του Mac OS X. O internet explorer αν και ανανεωμένος και επιτέλους εξοπλισμένος με tab browsing, είναι παραφορτωμένος με διάφορα εικονίδια και κουμπιά, που μάλλον μπερδεύουν τον χρήστη και σίγουρα δεν μπορεί να συγκριθεί με τον safari. Λυπάμαι microsoft αλλά, αν έχεις δουλέψει σε mac δεν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψεις στο PC ακόμη κι αν αυτό έχει τα Vista.

Η σύγκριση του Μac OS με τα Vista νομίζω πως δεν χρειάζεται να γίνει. Το Mac OS X εξακολουθεί να παραμένει έτη φωτός πιο μπροστά, σε απλότητα, λειτουργικότητα, τεχνολογία, ασφάλεια και χρηστικότητα. Οπως είπα και παραπάνω, τα vista ώς φιλοσοφία εξακολουθούν να είναι XP, οπότε μοιάζουν πολύ περισσότερο με ένα service pack παρά επανάσταση στον χώρο και θόρυβο που προκάλεσαν κάποτε τα Windows95. Η microsoft προσπαθεί μάταια να επαναλάβει την επιτυχία των Windows 95 αλλά με τα Vista αυτό μοιάζει μάλλον απίθανο. Ειδικά τώρα που η Apple με την μετάβαση στους επεξεργαστές intel αυξάνει το μερίδιο της στην αγορά και αποτελεί πλέον έναν σημαντικό ανταγωνιστή. Λόγω του iPod ακόμη περισσότεροι χρήστες γνωρίζονται με το Mac OS και τελικά θα συρρέουν στην κοινότητα των mac. Η microsoft δεν μπορεί να καταλάβει πως δεν αλλάζει ο τρόπος που ψάχνεις να βρείς ένα αρχείο ή ένα πρόγραμμα, αλλάζοντας μόνο το εικονίδιό του ή μετονομάζοντας το 'My Documents' σε 'Documets'. H αλλαγή έπρεπε να γίνει εκ των έσω, στον πυρήνα του λειτουργικού κάτι που εγκαταλήφθηκε από την microsοft εξ'αρχής. Για παράδειγμα αναφέρω την κακή αντιγραφή της λειτουργίας ασφαλείας του Mac OS για την εισαγωγή του administrator κωδικού όταν αυτό μπορεί να επιφέρει αλλαγή στο σύστημα. Στο Mac OS X εμφανίζεται μόνο όταν χρειάζεται, στα Vista εμφανίζεται σχεδόν όλη την ώρα!

Ο Paul Thurrott έγραψε στο τελευταίο του review για τα vista πως η Apple θα ενοχληθεί πολύ από την ομοιότητα των Vista με το Mac OS X. Εμένα πάντως θα μου επιτρέψετε να αμφιβάλω γιατί ουδεμία ομοιότητα βρίσκω. Ασε που όταν τα vista θα κυκλοφορήσουν, θα μιλάμε για το Leopard πλεον κι όχι για το Tiger. To μόνο βέβαιο έιναι πως η διαφορά και η υπεροχή του Mac OS θα εξακολουθήσει να μεγαλώνει.
posted by Anonymous @ 8:58 PM  
About Me

Kostas Sid Weblog See my complete profile (Apple,Cars,Moto,Cinema,Tech,etc.!)

Previous Post
Archives
Shoutbox

"Βασανίστε με!Αλλά παρακαλώ στον πληθυντικό...!"kostas

"Creative rides everything..."kostas

"Practice doesn't make perfect, perfect practice makes perfect."

"Open mind for a different view..."

''...μόνο που η πλάκα, το 'χιούμορ', είναι μια σοβαρή υπόθεση και χρειάζεται ταλέντο...''

''Η τέχνη δεν θέλει θυσίες...Οι θυσίες θέλουνε τέχνη'' ΤΖΙΜΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ

"Η τηλεόραση έφερε τους φόνους μεσ' τα σπίτια μας... Eκεί που ανήκουν." ΣΕΡ ΑΛΦΡΕΝΤ ΧΙΤΣΚΟΚ

"Ξέχασε τις συνέπειες της επιτυχίας.Αυτή είναι μόνο ένα προσωρινό εμπόδιο στο δρόμο για την επιτυχία." ΝΤΕΝΙΣ ΓΟΥΑ'Ι'ΤΛΙ

"Αγάπη είναι το μοναδικό μέρος που μπορεί να υπάρξει προδοσία.Γιατί αυτή γίνεται μόνο από κάποιον που αγαπάς..." ΤΖΟΝ ΛΕ ΚΑΡ

"Εχω το πιό απλό γούστο...Μ' αρέσει πάντα το καλύτερο..." ΟΣΚΑΡ ΓΟΥΑ'Ι'ΛΝΤ

Links
    Why?Not Links? Find Links for your site! No Links by me! ahahahaha!!!
Powered by

Free Blogger Templates

BLOGGER

GreekBloggers.com SYNC BLOGS hit counters